Студопедия

Главная страница Случайная страница

Разделы сайта

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника






Content of mineral substances in common food products






(in mg per 100g of palatable portion)

Food Products Sodium Potassium Calcium Magnesium Phosphorus Iron
1 2 3 4 5 6 7
Rye bread            
White bread           1, 6
Porridge oat           3, 9
Wheat farina           2, 3
Rice           1, 8
Buckwheat -          
             
Millet            
Macaroni           1, 2
Beef           2, 6
Pork           1, 6
Beef liver            
Sausage           1, 7
Chicken            
Chicken eggs           2, 7
Codfish           0, 6
Pasteurized milk           0, 1
Kefir           0, 1
             
Sour cream           0, 1
Cottage cheese           0, 4
Hard cheese   -   -   -
Butter           0, 2
Refined sunflower oil - - - - - -
Peas -          
Potatoes           0, 9
White cabbage            
Green onions            
Tomatoes           1, 4
Cucumbers           0, 9
Beet           1, 4
Carrots           1, 2
Mushrooms - -   -   5, 2
Apples           2, 2
Apricots           2, 1
Cherries           1, 4
Raspberries           1, 6
Wild strawberries           1, 2
Currants           1, 3
Dogrose            
Grapes           0, 6
Lemons           0, 6
Oranges           0, 3
Pies, cakes            

Table 5

Content of Iodine in food products, mkg

Product Portion (g) Iodine deficient province Non-endemic conditions
Cod   - 75-139
Haddock   - 122-169
Oysters   - 100-200
Shrimps   - 29-43
Sea cabbage   - Up to 900
Fish sticks 40 (2 units) -  
Cheese   1, 4  
Pork   4, 4  
Eggs   3, 4  
Potatoes   2, 3  
Onion   1, 6 4, 8
Apples   1, 6 3, 9
Milk   - 13, 9
Bread, cereals   - 10, 5

 

Table 6

Content of fiber in certain food products (g)

Product Portion (g) Quantity of fiber (g)
Oat shorts   7, 7
Beans   6, 8
Raspberries   6, 8
Blueberries   5.3
Apples 140 (1 unit) 3, 7
Mangoes 240 (1 unit.) 3, 7
Buckwhat   3.4
Almonds 30 (23 units) 3, 3
Oranges 130 (1 units) 3, 1
Dried apricots   3, 2
Pistachios 30 (47 units) 2, 9
Pumpkins   2, 9
Bananas 120 (1 units) 2, 8
Kiwi 75 (1unit) 2, 6
Potatoes 135 (1 unit) 2, 4
Sweet pepper (red) 120 (1 unit) 2, 4
Peanuts 30 (33 units) 2, 4
Nectarine 135 (1 unit) 2, 2
Carrots 70 (1 unit) 2, 2
Sweet pepper (green) 120 (1 unit) 2, 1
White cabbage   1, 9
Sweet cherries 70 (10 units) 1, 6
Tomatoes 120 (1 unit) 1, 4
Bread (wholemeal) 30 (1 slice) 1, 1

 

Physiological effects of dietary fiber:

- Ensuring normal intestinal motility, stimulation of peristalsis;

- The maintenance of normal intestinal microflora (microbiocenosis);

- Sorption properties;

- Protection of the epithelium of the large intestine from various pathological processes, including neoplastic ones.

 

 

Тhемe 2.6.






© 2023 :: MyLektsii.ru :: Мои Лекции
Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав.
Копирование текстов разрешено только с указанием индексируемой ссылки на источник.