Студопедия

Главная страница Случайная страница

КАТЕГОРИИ:

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника






СӨОЖ




Сабақ № 3

Тақырып: Әйелдер консультациясының құрылысы және оның жұмысын ұйымдастыру. Негізгі тапсырмалар. Регионализациялау принциптері. Акушерия және гинекологиядағы этика және деонтология. Жүкті әйелдерді диспансерлік бақылауды ұйымдастыру. Гравидограмма. Перинатальды патология бойынша «жоғары қауіп» тобындағы әйелдер.

2. Сабақ мақсаты: Акушерлік патологияның алдын алу мақсатында жүкті әйелдерді диспансерлік бақылауды ұйымдастыруды студенттердің білімін жаттықтыру және үйрету.

3. Оқыту тапсырмалары:

1. Жүкті әйелден анамнез жинауды жаттықтыру және үйрену;

2. Жүкті әйелді тексеруді жаттықтыру;

3. Жүктілікті жүргізу және тексеру жоспарын құруды жаттықтұру;

4. Жүктіліердің зерттелген нәтижелерін интерпретациялауды жаттықтыру және үйрену;

5. Жүктілік кезіндегі қауіп факторларын анықтауды жаттықтыру және үйрену;

6. Жүктіліктің негізгі патологиясын анықтауды жаттықтыру;

7. Сыртқы және ішкі акушерлік зерттеуді, сыртқы пельвиометрияны өлшеуді жаттықтыру және үйрену;

8. Арнай зрттеу әдістерін жаттықтыру және үйрену: жүкті әйелді жатыр мойнын айнамен қарау, қынаптық зерттеу;

9. Сүт безін қарау және пальпациялауды жаттықтыру;

10. Қынаптан бактерископиялық, бактериологиялық, онкоцитологиялық зерттеуге жағынды алуды жаттықтыру;

11. Гравидограманы толтыру және интерпретациялауды жаттықтыру.,

4. Өткізу түрі:

Кіші топта жұмыс жасау: бірнеше ійелдің картасынан мысал ретінде аналық және перинадальды өлім қаупін талдау, жүктілік болжамын құру және жүктілік, босану кезінде болатын асқынулардың алдын алу мақсатында «жоғары қауіп тобындағы» әйелдерді жүргізу жоспарын құру.

5.Тақырып бойынша тапсырма:

1) Жүктілік мерзімін есептеуді, декретті демалысты беру мерзімін білу.

2) Физиологиялық ағымдағы жүктілікті жиспансерлік бақылау жиілігін және зерттеу көлемін білу.

3) Жүкті әйелдерге гравидограмманы толтыруды үйрету.



4) Гравидограмманы дұрыс интерпретациялауды үйрету

 

Тратылатын материал:

Схемалар, сиреттер

7. Әдебиет

Негізгі:

1. Савельева Г.М. Акушерство: Учебник. / М.: Медицина, 2000. – с.219-239, 768-778.

2. Бодяжина В.И. и др., Акушерство. - М.: Медицина, 1996.

Қосымша:

1. Айламазян Э.К. Акушерство: Учебник для медицинских вузов. 4-е изд., доп./ Э.К. Айламазян. - Спб.:СпецЛит, 2003. - с. 155-174

2. Е.А. Чернуха «Родовой блок». Руководство для врачей. 3-е издание переработанное, исправленное и дополненное – М., «Триада-Х», 2005. – с. 173-181, 182-207, 254-278.

3.Мэтью Матай, Харшад Сангви, Ричард Дж.Гидоти. Оказание помощи при осложненном течении беременности и родов: руководство для акушерок и врачей. Репродуктивное здоровье и научные исследования. ВОЗ, Женева, 2000. – А37-А46, А56-А80 с.

 

8. Бақылау: тесттер (алғашқы және қорытынды білім деңгейі)

 

 

Тақырып: Әйелдер консультациясының құрылысы және оның жұмысын ұйымдастыру. Негізгі тапсырмалар. Регионализациялау принциптері. Акушерия және гинекологиядағы этика және деонтология. Жүкті әйелдерді диспансерлік бақылауды ұйымдастыру. Гравидограмма. Перинатальды патология бойынша «жоғары қауіп» тобындағы әйелдер.

 

БАСТАПҚЫ БІЛІМ ТЕСТТЕРІ

 

1. Әйелдер кеңесі емхананың құрылымдық бөлімі болып табылады



Ия

Жоқ

2. Әйелдер кеңесі – әйел қауымына амбулаторлы акушерия-гинекологиялық көрсететін емдік мекеме.

Ия

Жоқ

3. Әйелдер кеңесінің негізгі қызметі: жүктілік кезінде, босану және босанудан кейінгі асқынудың алдын алу, гинекологиялық аурулардың алдын алу, жанұяны жоспарлау

Ия

Жоқ

4. Әйел жүктіліктің 12 аптасына дейін жүктілігі бойынша есепке алынуы керек

Ия

Жоқ

5. Әйелдер кеңесі құжаттарының негізгі формасы: жүкті және босанушының жүктілікті жүргізу картасы (форма 113/у), жүкті және босанушының индивидуальды картасы (форма 111/у), жүкті әйелді басқа жұмысқа ауыстыру жайлы дәрігердің қорытындысы (форма 084/у)

Ия

Жоқ

6. Антенатальды кезең – бұл ұрықтанғаннан бастап 22 аптаға дейінгі кезең

Ия

Жоқ

7. Босануға дейінгі демалыстың ұзақтығы 140 күн

Ия

Жоқ

8. Әйелдер кеңесі жұмысын сипаттайтын негізгі көрсеткіш - перинатальды өлім көрсеткіші

Ия

Жоқ

9. Әйелдер кеңесінде жүкті әйелдерді жүргізу алдын алу қарау мақсатында жүргізіледі

Ия

Жоқ

10. Жүктілерде УДЗ скринингісінің негізгі мақсаты – нәрестенің туа пайда болған ақауын анықтау

Ия

Жоқ

 

 

Сабақ 3. Әйелдер консультациясының құрылысы және оның жұмысын ұйымдастыру. Негізгі тапсырмалар. Регионализациялау принциптері. Акушерия және гинекологиядағы этика және деонтология. Жүкті әйелдерді диспансерлік бақылауды ұйымдастыру. Гравидограмма. Перинатальды патология бойынша «жоғары қауіп» тобындағы әйелдер.

 

Алғашқы білім деңгейінің тестілеу жауабы

 

  1. Ия
  2. Ия
  3. Ия
  4. Ия

5. Ия

  1. Жоқ
  2. Жоқ
  3. Жоқ
  4. Жоқ

10. Ия

 

Сабақ 3. Әйелдер консультациясының құрылысы және оның жұмысын ұйымдастыру. Негізгі тапсырмалар. Регионализациялау принциптері. Акушерия және гинекологиядағы этика және деонтология. Жүкті әйелдерді диспансерлік бақылауды ұйымдастыру. Гравидограмма. Перинатальды патология бойынша «жоғары қауіп» тобындағы әйелдер.

 

Қорытынды білім деңгейі тесті

 

1. Перинатальды өлім мына формуламен еғсептеледі:

А) Өлі туылғандар саны/ босанғандар саны *1000

Б)Алғашқы 168 сағатта өлгендер саны / туылған нәресте саны *1000

В) Өлі туылғандар саны және алғашқы 168 сағатта өлгендер саны / тірі және өлі туылғандар саны *1000

Г) Өлі туылғандар саны және алғашқы 168 сағатта өлгендер саны / тірі және өлі туылғандар саны *100

Д) Өлі туылғандар саны және алғашқы 168 сағатта өлгендер саны / тірі және өлі туылғандар саны *10000

 

2. Жүктіліктің қай мерзімінде босануға дейінгі декретті демалыс беріледі:

А) 26 апта

Б) 28 апта

В) 30 апта

Г) 32 апта

Д) 36 апта

 

3. Босануға дейінгі декретті демалыстың ұзақтығы:

А) 30 күн

Б) 56 күн

В) 60 күн

Г) 70 күн

Д) 126 күн

 

4.Аналық өлім көрсеткіші жүктілік кезінде босануда босанғаннан кейін қайтыс болған әйелдер санын тірі туған нәрестелер санына қатынасын көбейтеміз:

А) 10

Б) 100

В) 1000

Г) 10000

Д) 100000

 

5. Аналық өлім факторын есептеуде баллдың суммасы тең 2,1. Жүкті әйел қандай қауіп қатер тобына жатады:

А) өте төмен

Б) төмен

В) орташа

Г) жоғары

Д) өте жоғары

 

6. Жүкті әйелдің босануға физиопсихопрофилактикалық дайындығының 1-ші сабағының мазмұны:

А) жыныс жүйесінің қысқаша құрылысы және қызметі

Б) босану ізашарлары жайлы түсінік

В) босану кезеңі және ұзақтығы

Г) нәресте туылуы және босанудан кейінгі алғашқы сағаттары

Д) емшекпен емізудің принциптері

 

7. ҚР ДСМ сай жүкті әйел физиологиялық ағымдағы жүктілігінде неше рет әйелдер кеңісіне баруы қажет :

А) 5-6

Б) 7-8

В) 10-12

Г) 12-14

Д) 14-20

 

8. Жүкті әйелдердің жоғары қауіп қатер тобын анықтау мына жол арқылы жүреді:

А) анамнез жинау, диспансеризациялау, онкоцитология жағындысын бағалау

Б) анамнез жинау, патронаж жасау, УДЗ қорытындысын бағалау

В) лабораторлы зерттеу, УДЗ қорытындысын бағалау және допплерометрия

Г) анамнез жинау, лабораторлы зерттеу, перинатальды фактор қаупін бағалау

Д) перинатальды фактор қаупін бағалау, қынаптың тазалыққа жағындысын бағалау

 

9. Жүкті әйел 28 жаста әйелдер кеңесінде «Д» есепте тұрады. Анамнезінен: созылмалы пиелонефрит ремиссия сатысында, асқынусыз 2 рет жедел босану. Осы жүктілігі үшінші, 34-35 аптада преэклампсияның жеңіл дәрежесімен асқынды. Осы жүктілігі қандай қауіп қатер тобына жатады:

А) төмен

Б) орташа

В) жоғары

Г) жеңіл

Д) ауыр

 

10. Жүкті әйел 28 жаста әйелдер кеңесінде «Д» есепте тұрады. Анамнезінен: созылмалы пиелонефрит ремиссия сатысында, асқынусыз 2 рет жедел босану. Осы жүктілігі үшінші, 34-35 аптада преэклампсияның жеңіл дәрежесімен асқынды. Жүкті әйел қандай дәрежедегі ауруханаға жатқызылуы керек:

А) бірінші

Б) екінші

В) үшінші

Г) төртінші

Д) бесінші

 

 

Сабақ 3. Әйелдер консультациясының құрылысы және оның жұмысын ұйымдастыру. Негізгі тапсырмалар. Регионализациялау принциптері. Акушерия және гинекологиядағы этика және деонтология. Жүкті әйелдерді диспансерлік бақылауды ұйымдастыру. Гравидограмма. Перинатальды патология бойынша «жоғары қауіп» тобындағы әйелдер.

 

Қорытынды білім деңгейің тестілеудің жауабы

1. В

2. В

3. Г

4. Д

5. Г

6. А

7. А

8. Г

9. Б

10. Б

 

 


mylektsii.ru - Мои Лекции - 2015-2019 год. (0.011 сек.)Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав Пожаловаться на материал